Opskrifter

Lidt om anti-inflammatorisk kost og en opskrift

Lige siden jeg var lille, har jeg døjet med børneeksem. Mange vokser fra det, men hos nogle, som jeg selv, følger det med ind i voksenårene. Børneeksem hos voksne kaldes atopisk eksem, også kendt som astmaeksem, og jeg er i øjeblikket rimelig hårdt ramt. Jeg blusser ud på det meste af min overkrop og klør mig om natten, så jeg er ved at blive sindssyg. Jeg ved, at der er en ting jeg kan gøre, der vil ændre det hele over natten, nemlig at gøre brug af binyrebakhormoncreme. Men hormoncremer er symptombehandlende, og jeg er af den overbevisning, at min krop forsøger at fortælle mig noget, ved at reagere som den gør. Derfor forsøger jeg i øjeblikket at forstå, hvad det er, der skyldes, at min hud går sådan amok.

Derudover har huden på sigt slet ikke godt af, at man bruger hormoncremer. Den bliver tynd og pergament-agtig og bliver meget følsom over for sol. Derfor har jeg den sidste måned nægtet at bruge hormoncreme og i stedet forsøgt mig med alternative cremer. Men nok om creme, det må jeg fortælle mere om i et kommende indlæg. 

En anden ting jeg har fået studeret mig frem til er, at anti-inflammatorisk kost skulle have en positiv effekt på en hud som min. Og det giver sådan set rigtig god mening.

Inflammation i kroppen er normalt et sundhedstegn, da det er noget der sker, når kroppen forsøger at nedbryde infektioner. Men hos nogle opstår inflammationen på en uhensigtsmæssig måde, hvilket kan resultere i en kronisk inflammationstilstand. Og det kan vise sig på mange forskellige, generende måder – som i mit tilfælde er eksem. SÅ! For at dæmpe den inflammation, giver det selvsagt rigtig god mening at gå ind og dæmpe inflammationen med anti-inflammatorisk kost. Derfor har jeg på det seneste læst på nettet og i bøger om dette, og i dag blev første gang, jeg forsøgte mig med en opskrift baseret på anti-inflammatoriske ingredienser. (Læs mere under billedet).

IMG_0879

Quinoa, avocado og blåbær er nogle af de mest anti-inflammatoriske ingredienser. Derudover er de andre ingredienser på billedet også fornuftige i en anti-inflammatorisk ret. Jeg lavede en super lækker quinoa-salat, der bestod af:

100 gram quinoa
150 gram ærter
1 avocado
60 gram blåbær
2 forårsløg
En god håndfuld persille
En god håndfuld groft hakkede mandler
1 lime
280 gram kylling

Kyllingen stegte jeg på panden, mens quinoaen kogte i cirka 12 minutter. Imens snittede jeg grøntsagerne, og da quinoa og kylling var færdigt, blandede jeg det hele sammen i en skål, pressede lidt lime udover og dryssede med en håndfuld blåbær. Et pænt og super lækkert måltid, der giver en dejlig mæthedsfornemmelse. Opskriften kan i den grad anbefales – også til dig der ikke døjer med tarvelig eksem 🙂

FullSizeRender

3 Comments

  1. Alkohol: Et love-hate relationship – BORELLAS BLOG

    27. juni 2016 at 1:13 pm

    […] jeg har skrevet om tidligere, døjer jeg med atopisk eksem. Og er der noget, der kan puste til eksem-ilden, så er det alkohol. […]

  2. Fra traditionel til alternativ behandling – BORELLAS BLOG

    20. august 2016 at 2:30 pm

    […] eftersigende skulle være danske eksperter i netop hudproblemer som mine. Jeg har, som også nævnt her, døjet med eksem det meste af mit liv. Men for lidt over en måned siden begyndte jeg også at få […]

  3. Fra traditionel til alternativ behandling – BORELLAS BLOG

    20. august 2016 at 2:30 pm

    […] eftersigende skulle være danske eksperter i netop hudproblemer som mine. Jeg har, som også nævnt her, døjet med eksem det meste af mit liv. Men for lidt over en måned siden begyndte jeg også at få […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.